Waarom bredere banden offroad lichter rollen dan smallere banden.

Wat vind je van de volgende stelling?: 'Brede banden hebben een lagere rolweerstand dan smalle banden bij een gelijke druk'. 

Het kiezen van een bredere MTB band heeft meerdere voordelen, nieuwsgierig? In deze blogpost vertellen we er meer over. 

Brede banden rollen lichter dan smalle banden bij gelijke druk. Dit alles heeft te maken met de vervorming aan de onderkant van de band. Een smalle band vervormt in lengte waardoor het contactoppervlakte smaller maar ook langer is dan bij een brede band. De brede band vervormt zich in de breedte waardoor een langer contactoppervlakte is. De band zal minder snel rollen omdat hij juist door dat langere contactoppervlakte minder rond wordt. 

Racefietsen worden juist gemonteerd met smalle banden. Dit heeft ermee te maken dat een smallere band harder opgepompt kan worden om de vervorming tegen te gaan. Smallere banden zijn lichter en hebben een kleinere luchtweerstand waardoor je snel op hoog tempo kunt rijden. 

 Omdat een smalle band op 2 Bar minder hard aanvoelt dan een brede band op 2 Bar kan deze brede band met minder druk bereden worden. Sterker nog, een MTB band op lage druk zorgt juist voor meer grip, comfort en controle off road omdat de band zich beter kan aanpassen op de ondergrond. Een smalle band op lage druk heeft een groter risico op een snakebite en schade aan de velg.

Als we dan toch een minpunt moeten noemen is het dat het extra gewicht van de brede band voornamelijk tijdens het versnellen gevoeld zal worden.